суббота, 13 апреля 2013 г.

Intellektuaalomandi hiilgus ja viletsus


Intellektuaalomandi teema on alati arutatud Internetis ja poliitika tasemel. Mul ei ole täpset arvamust, kas peaks autoriõiguse ja intellektuaalse omandi kaitsma (nt. kunst, muusika, filmid, tarkvara). Autoril on õigus ise otsustada, kas ta müüab oma tööd või annab inimestele tasuta.

Internetis saab kergesti kopeerida muusikat, filme, tarkvara. Aga seda asju keegi tegi. Autor kirjutab muusikat, teeb programmi või filmi. Peab maksma raha töö eest. Seepärast usun, et see on täiesti õigustatud, et kontrollida intellektuaalomandi autoriõiguste abil. Ühelt poolt autor teeb tasuta, ja ei saa raha töö eest. Seetõttu ta peatuks looma muusika või programmi. Ja ühiskond ei saaks nautida tema tööd.
Teiselt poolt, tundub, et piraatlusega võitlus on kasutu, sest see ei ole võimalust analüüsida kõiki muutuva sisu internetis. Paljud inimesed kasutavad sisevõrgu et jagada muusikate ja filmitega.

Parim variant, minu meelest, on kasutada donate, panna väikseim hind, et igaüks saaks osta toode.
Apple tegi väga õige lahendusi, et hakkas müüma muusikat iTunes'i 2$ eest. Google avas Android Market, kus igaüks võib müüa oma programmi mitu dollarite eest. Piraatlusega võitlus on mõttetu, vastupidi peaks tegema intellektuaalomandi müügitingimusi et kõigile oleks mugavam osta ja müüa, nagu seda tehakse Google ja Apple.

Комментариев нет:

Отправить комментарий