воскресенье, 24 марта 2013 г.

Märgendamine ja folksonoomia

Wikipeedia viitega nimetus Folksonoomia tänendab mediamatrjalide gruppeerimine (video, fotod, muusika) ja selle matejalide otsimine tagide alusel. See grupeerimise tüüp toimus võrgukogukonnas, kus suvalised inimesed jagavad oma infoga. Et kunagi klassifitseerida seda infot, nad panevad mingi metainfo, mille nimetati tagina. 

Heaks näiteks foksonoomiast on www.last.fm. See on muusikate jagamise veebisait. Kui päris palju inimesed kasutavad mingit sarnast sõna muusikagruppi kirjeldamiseks, siis see sõna muutub automaatiliselt tegina. Sellel juhul mõned inimesed seotavad muusikagruppi selle tagiga ja saavad kiiresti otsida oma muusikat.

Halvaks näiteks foksonoomiast on www.twitter.com . Esimene kord, millal hakkasin kasutama twitteri, ei saanud aru üldse tagimise süsteemi. Täpsem twitteri sõnumid võib otsida tagide sisestamise kaudu, ja algaja jaoks arusaamatu, kuidas otsida, sest alati tahaks leida kiiresti täpset infot sündmust, aga twitteris ei jõuda lugeda infot. Teiste sõnaga seal on vähe tegelikult kasuliku infot.

Комментариев нет:

Отправить комментарий