воскресенье, 3 марта 2013 г.

Sotsiaalsed võrgustikud

5. nädala ülesanne: Analüüsi ajaveebis Matt Webbi kriteeriume (vt eespool) vabalt valitud sotsiaalvõrgustiku juures.
Alati kasutan suhtlemiseks ainult üht sotsiaalvõrgustikut Facebook (www.facebook.com). Arvan, et see on populaarseim suure tulevikuga sotsiaalvõrgustik.

Identiteet

Kõik minu sõbrad, kes kasutavad seda sotsiaalvõrgustiku, identiteeritud seal oma tõelise nime all ja oma näo pilti avataarina. Aga inimesed alati saavad kasutada suvalist nime, mida nad tahavad kasutada seal, ehk ühel sõnel facebookis ei ole seadusi, et kõik kasutajad peavad identiteerima enda oma reaalse nime ja piltiga.

Kohalolek

Tänapäevasel kõikidel on lapikad, nutitelefonid, arvutid kindlasti ja igal ajal on võimalus küsida midagi, vestelda oma sõbradega. Ei ole vaja muretseda, et vestleja ei saaks kohe vastada, vastupidi ta on alati olemas. Nutitelefoni kasutades Facebook Application saab kasutada GPS, et määrata, kus inimene asub reaalsuses või mitu minutit tagasi ta pildistas enda ja kus kohas.

Suhted


Facebookis on võimalus määratleda, mu arus, kõige inimeste suhted, mis saab välja mõelda. Nt oma perekord, suhteseis, igasugused gruppid (koolis, tool, trennis, custom gruppid). Tean, et facebook tahab lisada võimalusi ka, et harvade gruppide kuvamine oleks seotatud keele, asukoha ja religiooniga.

Vestlused


Facebookis selles osas on päris palju võimalusi ka.
1.    Privaatse sõnumi saatmine oma sõbradele
2.    Privaatse sõnumi saatmine suvalise inimisele, aga see võimalus on tasuline
3.    Gruppide loomine ja sõnumi saatmine kõige inimistele grupis.
4.    Staatuse postitamine oma seinale
5.    Staatuse postitamine oma sõbra seinale

On võimalus konfida, kes saab näha minu staatused seinal, kumb ainult sober või suvaline inimene ka.

Rühmad

On võimalus luua igasuguseid gruppe, mis ühendaks nt töökaaslaseid, koolikaslaaseid, sõbrad, tuttavad, perekonda.

Jagamine


Mõned kopmaaniad, firmad spämmivad seina niimoodi, et jagamise asemel postitavad mingi oma reklaami. Aga Facebookis on võimalus sisse kirjutada mingi lemmikat muusikat, filmi,  raamatut ja otsida gruppid selle informatsiooni põhjal enda jaoks. On võimalus jagada pilti, muusikat, filme, suvalise sõnumiga ja postida neid seinale, et kõik saaks vaadata minu staatuseid, kommenteerida neid ja Like panna.

Reputatsioon
Arvan, et Facebook mängib suurt rolli inimeste reputatsiooni muutmisel. Mõnikord, Facebook võtab ID kaardi või passi rolli inimeste jaoks. Praegu iga inimene külastab Facebooki mitu korda päevas, ja jagamine mingi huvitava sõnumiga (nt. suhteseisu muutmine) saab kiiresti inimese reputatsiooni muuta. Veel üks näide, et tööandja vaatab sageli inimese Facebooki accounti, et teada, millega inimene tegeleb, mismoodi räägib, millised huvid tal on. Minu meeles, on vaja tõsiselt jälgida oma Facebooki accounti.

Комментариев нет:

Отправить комментарий